Orthodontie Almere

Een recht gebit ziet er niet alleen mooi en verzorgd uit, maar draagt ook bij aan je gezondheid. Zo zorgen rechte tanden en kiezen ervoor dat je:

 • Gebit eenvoudiger schoon te houden is
 • Tanden en kiezen minder snel beschadigen
 • Beter kunt kauwen: dit is goed voor je spijsvertering
 • Kaakgewricht minder snel slijt

De beugeltandarts houdt zich bezig met het verbeteren van de stand van je tanden en kiezen met behulp van een beugel. In het behandelconcept van Praktijk De Waterval staat de functie van het gebit centraal, maar we vinden het ook belangrijk dat je gebit er mooi uitziet. We bieden verschillende behandelingen aan die hieraan bijdragen. Wil jij weten wat onze orthodontist voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op via 036 547 0270.

Onze werkwijze

Voordat we met de daadwerkelijke behandeling starten, kom je eerst twee keer langs op onze praktijk voor een consult en een uitgebreid onderzoek.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult heb je een gesprek met onze tandarts voor orthodontie. In dit gesprek bekijken we de mogelijkheden, bespreken we je wensen en de eventuele behandeling. Voordat we eventuele vervolgafspraken plannen, nemen we de kosten van het onderzoek, de te plaatsen apparatuur en behandelingskosten met u door. Bekijk daarnaast een overzicht van de vergoedingen bij een aanvullende verzekering. We informeren u graag over alle aspecten van een orthodontische behandeling. Meer informatie over het eerste consult is te vinden op orthodontiemuseumplein.nl

Tweede afspraak

Tijdens de tweede afspraak doen we een uitgebreid onderzoek dat bestaat uit het maken van röntgenfoto's en digitale foto's. Daarnaast maken we verschillende afdrukken van je gebit. Op basis van deze informatie maakt de orthodontist een behandelplan dat we vervolgens samen bespreken.

“Het juiste plan passend bij uw wensen en mogelijkheden voor de mooiste kwaliteit – Ronald Bijl, tandarts voor orthodontie bij Praktijk de Waterval.

De beugelbehandeling

De actieve behandeling start met het plaatsen van een beugel. Afhankelijk van het behandelplan plaatsen we tijdens de behandeling een of meerdere beugels. Dit kan een uitneembare of vaste beugel zijn. Bij Tandartsenpraktijk de Waterval werken we met verschillende soorten beugels. Zo hebben we ook een groot aanbod van verschillende niet-zichtbare beugels. Bekijk hieronder de diverse mogelijkheden.

Airsmile

Speciaal voor jou gemaakt

Met een Airsmile beugel gaat je leven gewoon normaal door terwijl het airsmile-systeem discreet zijn werk doet. De comfortabele aligners draag je gedurende de aanbevolen 22 uur per dag. Aangezien de aligners uitneembaar zijn, is het heel gemakkelijk je mondhygiëne op peil te houden. Ook geniet je van je gebruikelijke eetpatroon. Naarmate de behandeling vordert en je de aligners om de 1 à 2 weken vervangt, gaat je veranderde glimlach steeds meer mensen opvallen.

Wanneer de orthodontist bevestigt dat je in aanmerking komt voor de behandeling, maken we foto’s, röntgenfoto’s en digitale scans of een tandafdruk van je tanden. Deze records gebruiken we voor het creëren van een ClinCheck 3D-behandelingsplan op basis van je tanden. Je dient de airsmile beugel meerdere keren te vervangen voor een nieuwe reeks.

Geavanceerde digitale tandheelkunde

Met de iTero® scanner zetten we een stap vooruit in de geavanceerde digitale behandeling. Onze intra-orale scanner vervangt de handmatige afdrukken en maakt snel precieze digitale 3D-afbeeldingen van je tanden. Deze afbeeldingen gebruiken we voor het opstellen van een behandelplan. Indien de op maat gemaakte aligners gereed zijn, ontvang je deze van je orthodontist. Je dient de aligners elke dag te dragen en om de 1 à 2 weken te vervangen voor een nieuwe reeks. Om de 6 tot 8 weken kom je voor een controle langs bij de orthodontist. We controleren de voortuitgang en geven je een nieuw set aligners mee. Na afronding van de behandeling ontvang je retainers om je nieuwe, prachtige glimlach te behouden.

Incognito en WIN

Bij de Incognito en WIN beugels plaatsen we de slotjes aan de binnenkant van je tanden en kiezen. De beugel is hierdoor van buitenaf niet zichtbaar. We maken de beugel volledig op maat en noemen het ook wel een linguale beugel. Elke vier tot zes weken vervangen we het draadje van de beugel, waardoor je gebit steeds iets rechter gaat staan. Het is belangrijk dat je de beugel 24 uur per dag draait.

Damon - metalen zelfligerende brackets en Insignia

Bij de traditionele beugels worden de draden met elastieken in de brackets gehouden. Hierdoor ontstaat er wrijving en druk wat zorgt voor een langzamere en minder comfortabele behandeling. Bij zowel de Damon en Insignia brackets is er een klein klepje in de bracket ingebouwd. Dit klepje voorkomt dat de draad loskomt van de bracket, maar maakt het wel mogelijk dat je tanden vrijer, snel en comfortabel kunnen bewegen. Ook zijn de brackets gemakkelijk schoon te maken, omdat er geen plakaanhechting aan de elastiekjes mogelijk is.

De Insignia is een digitale simulatie waarbij we direct al het eindresultaat van de behandeling kunnen bekijken. Het plaatsen van de beugel doen we met behulp van een door een computer geassisteerde mal. Na het plaatsen van de beugel, kom je iedere maand op controle. We controleren en wisselen indien nodig de draden. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor doorzichtige slotjes, waardoor de beugel nagenoeg onzichtbaar is.

Controle afspraken

Nadat de beugel is geplaatst, kom je elke vier tot zes weken terug voor een controle afspraak. We bekijken dan de vorderingen en stellen de beugel indien nodig bij. Deze controles dragen bij aan een goed verloop van de beugelbehandeling.

Retentiefase

Wanneer de beugelbehandeling is afgelopen start de periode van nacontrole, of de retentiefase. Dit betekent dat je nog een paar keer terugkomt om te kijken of het eindresultaat stabiel blijft. Bovendien worden tijdens deze controles de retentiedraadjes gecontroleerd. Neem voor meer informatie over orthodontie en de verschillende soorten beugels een kijkje op de website van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.

Orthodontie bij Tandartsenpraktijk De Waterval

Tandartsenpraktijk De Waterval is een toonaangevende praktijk in de omgeving van Almere Haven. Vaak worden cliënten van andere praktijken naar ons doorverwezen. Ben je nog nooit in onze praktijk geweest? Neem alvast een kijkje binnen met de 3D-viewer.

Veelgestelde vragen over orthodontie

Wat voor soorten beugels zijn er?

Bij Praktijk De Waterval plaatst de orthodontist de beste beugel voor jouw mondbehandeling. De volgende beugels zijn mogelijk, afhankelijk van je wensen en de stand van je kiezen en tanden:

 • De onzichtbare beugel Invisalign
 • Incognito en WIN: slotjes aan de binnenzijde van de tanden en kiezen
 • Damon en Insignia: slotjes zonder elastiekjes

Protocol , werkwijze en type  beugels

Bij Praktijk De Waterval maken wij gebruik van zowel uitneembare beugels als slotjes beugels (brackets) en afhankelijk van de indicatie de onzichtbare beugel (Airsmile) . Om voor u en uw kinderen de juiste beugel aan te meten werken wij volgens een vast protocol.

De eerste afspraak betreft de intake waarbij wij kijken wat voor problemen er spelen, wat uw wensen zijn en zeker bij kinderen of zij voldoende gewisseld hebben om een start te kunnen maken voor een orthodontische behandeling. Temeer deze behandeling best kostbaar kan zijn is het tijdig afsluiten van een aanvullende verzekering voor orthodontie aan te raden.

Na de intake volgt een afspraak voor documenteren waarbij wij afdrukken nemen van het gebit, een aantal röntgenfoto’s en lichtfoto’s waarmee de tandarts voor orthodontie de juiste diagnose kan stellen en een behandelplan kan maken

De 3e afspraak is het bespreken van het behandelplan, uitleg geven en een begroting voor de gehele behandeling overhandigen. Indien voor u en uw zoon of dochter alles helder en duidelijk is kunnen wij na uw akkoord aan aanvang maken van de behandeling

Hoelang moet ik een beugel dragen?

Bij kinderen hebben wij te maken met een groei ontwikkeling alsmede het feit dat bij aanvang nog niet alles gewisseld is. Vaak duren de meeste behandelingen 1,5 tot 2,5 jaar. Bij volwassenen en afhankelijk van de wens kunnen behandelingen aanmerkelijk korter duren.

Wanneer de behandeling klaar is besluiten wij meestal achter de voortanden spalkjes te plaatsen alsmede een extra onzichtbare beugel voor de bovenkaak ter voorkoming dat er verschuivingen plaats kunnen vinden.

Hoe weet ik of ik een beugel nodig heb?

Vaak ziet de tandarts bij een reguliere gebitscontrole dat je een beugel nodig hebt. De tandarts verwijst je door naar onze tandarts voor orthodontie.

Openingstijden:

 • Maandag08.00-21.00 uur
 • Dinsdag07.00-17.00 uur
 • Woensdag07.00-21.00 uur
 • Donderdag08.00-21.00 uur
 • Vrijdag08.00-17.00 uur
 • Zaterdag08.00-16.30 uur
 • ZondagGesloten

Contactgegevens

Tandartsenpraktijk De Waterval
Houtstraat 70
1363 BD Almere
036 547 02 70
receptie@praktijkdewaterval.nl