Spleet tanden

Behandelingen

Contact

Spleet tanden

Wat in sommige landen gezien wordt als een aantrekkelijk gezichtskenmerk, wordt door anderen juist gezien als een storend onderdeel van hun gebit. We hebben het hier over een diasteem: een gebitsaandoening die vaak een genetische oorzaak heeft. Maar wat is een diasteem precies en wat zijn de behandelmethodes? Bij Tandarts Praktijk de Waterval kun je terecht als je het spleetje tussen jouw tanden wilt laten opvullen.

Wat is diasteem?

Wanneer je een open ruimte hebt tussen meerdere tanden spreek je van een diasteem, oftewel een spleet tussen de tanden. Een spleet tanden komt veelal voor bij kinderen en ontstaat vaak in de bovenkaak, tussen de twee voortanden. Het kan zijn dat een spleet tand op een natuurlijke manier weer verdwijnt, maar dit is niet altijd het geval. Als je blijvend last houdt van spleet tanden, kan het leiden tot tandvleesproblemen. Daarom zijn er mensen die een spleetje tussen tanden verhelpen middels één van de verschillende methodes.

Hoe ontstaat een spleetje tussen tanden?

De oorzaak van een spleet tussen tanden kan verschillen, maar in de meeste gevallen is dit genetisch bepaald. Zo kan het zijn dat kinderen de tanden van hun vader krijgen en de kaakboog van hun moeder of juist andersom. De mogelijkheid bestaat in dit geval dat de tanden die zich in de tandboog bevinden te klein zijn. Daarnaast kan een diasteem ontstaan door bepaalde gewoontes, zoals het naar buiten duwen van de tong op het moment dat je eten doorslikt of duimen. Hierdoor komt er herhaaldelijk druk op jouw tanden, wat een mogelijk spleetje tanden kan veroorzaken.

Spleetje tussen tanden verhelpen: diverse methodes

Je kunt een spleetje tussen tanden op diverse manieren laten corrigeren. Ten eerste kun je spleten tussen tanden opvullen met composiet. Dit kun je zien als hars en wordt vervolgens uitgehard met Uv-licht. In de meeste gevallen wordt een spleetje tanden echter verholpen door middel van een beugel. Daarnaast kun je facings laten plaatsen, gemaakt van porselein of composiet. Als laatste optie is een spleet tand weg te werken door het gebruik van een kroon of brug. Kortom: je kunt spleten tussen tanden opvullen middels composiet, een beugel of een brug of facing.

Spleet tussen tanden? Bij Tandarts Praktijk de Waterval ben je aan het juiste adres

Wil je jouw spleetje tussen tanden verhelpen? De specialisten van Tandarts Praktijk de Waterval helpen je hier graag bij. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op!

Vragen? Wij helpen je graag verder!