Cariës
- Snel van je pijnklachten af
- Voorkom complexere behandelingen
- Afspraak ook mogelijk in de avonden en op zaterdag
Wat is cariës?
Oorzaken van gaatjes in tanden
- Tandplak; De bacteriën in tandplak veranderen koolhydraten uit voedsel in zuur. Dit zuur tast het glazuur aan.
- Slechte mondhygiëne. Wanneer je je gebit te weinig en niet op de juiste manier schoonmaakt, ontstaat er steeds meer tandplak op de tanden.
- Het nuttigen van zoet voedsel en zoete dranken. Dit creëert meer tandplak.
- Verminderd speeksel. Speeksel beschermt het gebit tegen gaatjes.
Wat zijn de symptomen van cariës?
- Gevoelige tanden of kiespijn. Vooral bij het nuttigen van koud, heet of zoet voedsel kun je gaatjes in tand herkennen.
- Slechte adem of een vieze smaak in de mond kan het gevolg zijn van cariës tanden.
- Een groefje in de tanden en witte of donkere verkleuringen vallen onder de cariës symptomen.
Herken je een van de bovenstaande symptomen of vind je gaatjes in tanden herkennen nog lastig? Neem dan contact met ons op om verdere complicaties te voorkomen.
Voorkom gaatjes met onze tips!
- Poets je tanden minimaal twee keer per dag, twee minuten lang, met fluoridetandpasta.
- De meeste tandartsen raden aan om een tandenborstel elke 3 maanden te vervangen.
- Wacht na het eten van zure dranken of voedingsmiddelen minimaal een uur met tandenpoetsen.
- Maak twee keer per jaar een afspraak bij de tandarts voor een periodieke controle en bij de mondhygiënist voor een grondige gebitsreiniging.
Wanneer moet ik een vulling?
Als er sprake is van tandbederf, is het noodzakelijk om dit zo snel mogelijk te laten behandelen door de tandarts. Omdat cariës niet altijd merkbaar is, vooral in het beginstadium, is het essentieel om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. Doe dit minimaal twee keer per jaar. Een tandarts kan namelijk vaststellen of er sprake is van tandbederf. Dit doet hij door middel van een sonde (oftewel een haakje) en een spiegeltje. Vaak maakt hij ook röntgenfoto’s om nauwkeurig vast te stellen op welke plekken er sprake is van tandbederf. Laat je gaatjes niet vullen, dan zal het tandbederf steeds verder uitbreiden. Dit leidt tot complicaties, zoals kiespijn of zelfs een wortelpuntontsteking. Houd je gebit dus altijd goed in de gaten, zodat gaatjes tanden herkennen een stuk makkelijker wordt.
"Sinds 4 jaar klant bij deze praktijk en uitermate tevreden. Zowel de tandarts als de mondhygiëniste zijn zeer vakkundig en prettig in omgang. Daarnaast is de wijze van communicatie vanuit deze praktijk telkens weer kraakhelder en zeer prettig." - Emil uit Almere
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
1. Om de gaatjes in je tand of kies te vullen, kan de tandarts eerst verdoving toedienen. Hierdoor kan de behandeling pijnloos uitgevoerd worden.
2. De tandarts begint de behandeling door het tandbederf weg te boren. Zo ontstaat er meer zicht op het aangetaste tandbeen.
3. Vervolgens slijpen we het aangetaste deel van de tand of kies weg. Met een cariësdetector controleert de tandarts of alle cariës is weggeslepen. In sommige gevallen brengt de tandarts een onderlaag aan om de zenuw te beschermen.
4. De tandarts blaast het tandoppervlak droog, zodat de vulling goed hecht.
5. Tot slot vult hij de gaatjes met vulmateriaal en harden we het uit met een speciale lamp.
Veelgestelde vragen over cariës en vullingen
Denk je dat je een gaatje hebt, dan is het begrijpelijk dat je hier nog vragen over hebt. Bekijk daarom onze meestgestelde vragen over cariës hieronder, inclusief de antwoorden. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Doet een cariës behandeling pijn?
Dat ligt er geheel aan hoe diep de cariës zit. Is het een oppervlakkig gaatje, dan is het over het algemeen goed te doen zonder verdoving. Het voordeel hiervan is dat je na de behadeling geen verdoofd gevoel overhoudt. Mocht je tijdens de behandeling alsnog verdoving willen, dan is dit uiteraard mogelijk.
Wat kost een vulling?
Bij kinderen tot 18 jaar vallen de meeste tandheelkundige behandelingen onder de basisverzekering. Ben je 18 jaar of ouder? Dan dien je aanvullend verzekerd te zijn om (een gedeelte van) de kosten voor het vullen van gaatjes vergoed te krijgen. Raadpleeg je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden.
Zijn er alternatieven voor een vulling?
Als cariës in een vergevorderd stadium is, dan heb je eigenlijk 2 opties naast het plaatsen van een vulling. De eerste is het plaatsen van een kroon en de tweede is om de tand of kies eruit te laten halen.
Hoe lang blijft een vulling zitten?
Nadat je een gaatje hebt laten vullen, kan hij jarenlang meegaan. Het is dan wel belangrijk dat je je gebit goed blijft reinigen en tweemaal per jaar langskomt voor een periodieke controle. Daarnaast heeft je leefstijl invloed op de levensduur van de vulling, bijvoorbeeld als je rookt of veel suikers binnenkrijgt.
Cariës behandelen? Maak een afspraak!
Vermoed je dat je een gaatje hebt in je tand of kies? Wacht niet totdat de klachten verergeren. Maak direct een afspraak bij een van de tandartsen van Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere. We helpen je graag van je klachten af. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur. Ben je niet eerder in onze praktijk geweest? Schrijf je eenvoudig online in.