Cariës

Behandelingen

Contact

Cariës

Een gaatje in je tand of kies – ook wel cariës genoemd – is erg vervelend. Als een gaatje niet wordt behandeld, zullen de klachten verergeren. Dit kan leiden tot ernstige gebitsproblemen. Laat je cariës tijdig behandelen door de tandarts van Tandartsenpraktijk De Waterval. Zo voorkom je dat er een complexere behandeling nodig is. Gaatjes zijn niet altijd merkbaar. Klachten treden vaak pas op in een vergevorderd stadium. Laat je gebit daarom regelmatig controleren op gaatjes en laat röntgenfoto’s maken wanneer dat nodig is, zodat je cariës in tand kunt voorkomen.
Neem contact op met Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere als je vermoedt dat je een gaatje hebt. Onze tandartsen staan voor je klaar om cariës tanden te behandelen.

Wat is cariës?

Gaatjes in tanden of kiezen worden ook wel tandbederf of cariës genoemd. Maar hoe ontstaat cariës? Cariës in tanden ontstaan door de bacteriën in tandplak. De bacteriën zetten suikers in voeding om in zuur. Dit zuur is slecht voor je gebit en lost een deel van het glazuur op onder het tandoppervlak. Het oppervlak van de tand blijft in de meeste gevallen onbeschadigd. Hierdoor is een gaatje niet altijd voelbaar. Pas als er te veel glazuur onder het tandoppervlak is verdwenen, stort het bovenste glazuur in. Op dat moment is de cariës vaak merkbaar.

Oorzaken van gaatjes in tanden

Cariës in tanden en kiezen worden met name veroorzaakt door:

Wat zijn de symptomen van cariës?

Gaatjes zijn niet altijd merkbaar. Dit komt omdat cariës in eerste instantie onder het tandoppervlak ontstaat. Pas in een vergevorderd stadium, als de bovenste glazuurlaag is ingestort, is het gaatje voelbaar of zichtbaar. De symptomen van een gaatje of tandbederf zijn vooral:

Herken je een van de bovenstaande symptomen of vind je gaatjes in tanden herkennen nog lastig? Neem dan contact met ons op om verdere complicaties te voorkomen.

Voorkom gaatjes met onze tips!

Je kunt gaatjes grotendeels voorkomen door een goede mondhygiëne te behouden. Onze tandartsen geven je graag wat tips:

Wanneer moet ik een vulling?

Als er sprake is van tandbederf, is het noodzakelijk om dit zo snel mogelijk te laten behandelen door de tandarts. Omdat cariës niet altijd merkbaar is, vooral in het beginstadium, is het essentieel om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. Doe dit minimaal twee keer per jaar. Een tandarts kan namelijk vaststellen of er sprake is van tandbederf. Dit doet hij door middel van een sonde (oftewel een haakje) en een spiegeltje. Vaak maakt hij ook röntgenfoto’s om nauwkeurig vast te stellen op welke plekken er sprake is van tandbederf. Laat je gaatjes niet vullen, dan zal het tandbederf steeds verder uitbreiden. Dit leidt tot complicaties, zoals kiespijn of zelfs een wortelpuntontsteking. Houd je gebit dus altijd goed in de gaten, zodat gaatjes tanden herkennen een stuk makkelijker wordt.

"Sinds 4 jaar klant bij deze praktijk en uitermate tevreden. Zowel de tandarts als de mondhygiëniste zijn zeer vakkundig en prettig in omgang. Daarnaast is de wijze van communicatie vanuit deze praktijk telkens weer kraakhelder en zeer prettig." - Emil uit Almere

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

1. Om de gaatjes in je tand of kies te vullen, kan de tandarts eerst verdoving toedienen. Hierdoor kan de behandeling pijnloos uitgevoerd worden.

2. De tandarts begint de behandeling door het tandbederf weg te boren. Zo ontstaat er meer zicht op het aangetaste tandbeen.

3. Vervolgens slijpen we het aangetaste deel van de tand of kies weg. Met een cariësdetector controleert de tandarts of alle cariës is weggeslepen. In sommige gevallen brengt de tandarts een onderlaag aan om de zenuw te beschermen.

4. De tandarts blaast het tandoppervlak droog, zodat de vulling goed hecht.

5. Tot slot vult hij de gaatjes met vulmateriaal en harden we het uit met een speciale lamp.

Veelgestelde vragen over cariës en vullingen

Denk je dat je een gaatje hebt, dan is het begrijpelijk dat je hier nog vragen over hebt. Bekijk daarom onze meestgestelde vragen over cariës hieronder, inclusief de antwoorden. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Doet een cariës behandeling pijn?

Dat ligt er geheel aan hoe diep de cariës zit. Is het een oppervlakkig gaatje, dan is het over het algemeen goed te doen zonder verdoving. Het voordeel hiervan is dat je na de behadeling geen verdoofd gevoel overhoudt. Mocht je tijdens de behandeling alsnog verdoving willen, dan is dit uiteraard mogelijk.

Wat kost een vulling?

Bij kinderen tot 18 jaar vallen de meeste tandheelkundige behandelingen onder de basisverzekering. Ben je 18 jaar of ouder? Dan dien je aanvullend verzekerd te zijn om (een gedeelte van) de kosten voor het vullen van gaatjes vergoed te krijgen. Raadpleeg je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden.

Zijn er alternatieven voor een vulling?

Als cariës in een vergevorderd stadium is, dan heb je eigenlijk 2 opties naast het plaatsen van een vulling. De eerste is het plaatsen van een kroon en de tweede is om de tand of kies eruit te laten halen.

Hoe lang blijft een vulling zitten?

Nadat je een gaatje hebt laten vullen, kan hij jarenlang meegaan. Het is dan wel belangrijk dat je je gebit goed blijft reinigen en tweemaal per jaar langskomt voor een periodieke controle. Daarnaast heeft je leefstijl invloed op de levensduur van de vulling, bijvoorbeeld als je rookt of veel suikers binnenkrijgt.

Cariës behandelen? Maak een afspraak!

Vermoed je dat je een gaatje hebt in je tand of kies? Wacht niet totdat de klachten verergeren. Maak direct een afspraak bij een van de tandartsen van Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere. We helpen je graag van je klachten af. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur. Ben je niet eerder in onze praktijk geweest? Schrijf je eenvoudig online in.

Vragen? Wij helpen je graag verder!