Wat zijn kunstgebitten en welke soorten zijn er?

Heb jij een slecht gebit of mis je meerdere tanden en kiezen? Dan kan er besloten worden dat jij een kunstgebit, oftewel een gebitsprothese, krijgt. Het kunstgebit wordt geheel op maat gemaakt en er zijn diverse soorten, welke geschikt zijn voor verschillende situaties. Lees snel verder om erachter te komen welke soorten gebitsprotheses er precies zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Wat zijn kunstgebitten?

Een kunstgebit is een prothese voor je tanden. Er zijn verschillende soorten protheses mogelijk, voor zowel het hele gebit als voor een deel ervan. Moeten slechts een paar tanden of kiezen vervangen worden? Dan wordt er een gedeeltelijke prothese geplaatst. Over het algemeen krijg je pas een kunstgebit als je veel tanden mist of als je veel last hebt van tandbederf. In het laatste geval is het soms niet meer mogelijk om deze tanden te redden.

Welke soort kunstgebitten zijn er?

Er zijn vaak verschillende mogelijkheden als jij last hebt van een slecht gebit. Er zijn diverse soorten kunstgebitten. Kijk je naar de soorten gebitsprotheses, dan wordt er onderscheid gemaakt tussen volledige en gedeeltelijke protheses. Een klikgebit (een prothese op implantaten) voor je tanden is handig als een gewoon kunstgebit niet goed blijft zitten. Mis je een deel van jouw tanden? Dan kan er een frame of plaatje geplaatst worden. Aan een frame zitten metalen haakjes die klik je vast over je eigen tanden. Een plaatje is gemaakt van kunsthars. Dit zijn beide vormen van gedeeltelijke protheses. Ook is er nog een noodprothese, welke tijdelijk geplaatst wordt na het trekken van jouw tanden en kiezen. Welke soorten kunstgebitten het meest geschikt zijn voor jou, kun je samen met de specialist bespreken.

De voor- en nadelen van een kunstgebit

Het nemen van een kunstgebit heeft zo zijn voor- en nadelen. Verlies jij enkele tanden of worden deze gedurende de tijd zwakker? Dan kan het lastig worden om hard voedsel te eten. Neem je een kunstgebit, dan zal kauwen geen problemen meer geven. Ook krijg je er weer een mooie lach voor terug, wat een positieve invloed kan hebben op jouw zelfvertrouwen. Naast deze voordelen brengt een kunstgebit ook nadelen met zich mee. Voor het plaatsen van een volledig kunstgebit moeten alle tanden getrokken worden. Ook de tanden en kiezen die nog in goede conditie zijn. Daarnaast slinkt het kaakbot na het trekken van tanden en kiezen, wat gevolgen kan hebben voor de draagbaarheid van het kunstgebit.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!