Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

Help! Je tandvlees is rood en ligt wat losser om de tanden. Dit zijn twee symptomen waaraan je ontstoken tandvlees makkelijk kan herkennen. Daarnaast kan het tandvlees sneller bloeden of gevoelig zijn. Ook kan het voorkomen dat je tandvlees opgezwollen is of dat je een slechte adem hebt. Hoe raakt je tandvlees ontstoken? En wat kan je het beste doen bij een tandvleesontsteking, die ook wel gingivitis wordt genoemd?

Hoe ontstaat een ontsteking van het tandvlees?

Ontstoken tandvlees komt meestal door tandplak, dat gevormd wordt door suikers, bacteriën en speekseleiwitten. Als je deze bacteriën op de overgang tussen tandvlees en tand en tussen de tanden niet weghaalt, ontstaat irritatie en daarna een ontsteking. Gingivitis heeft niet alleen met een goede mondhygiëne te maken. Ook andere factoren, zoals diabetes en roken, kunnen een ontsteking bevorderen. Bovendien spelen ook medicijngebruik, stress, menstruatie en zwangerschap een rol.

Maatregelen bij ontstoken tandvlees

Als je tandplak niet goed weghaalt, ontstaat tandsteen. Hier hecht zich weer makkelijk plak aan, wat een ontsteking bevordert. Een ontsteking begint aan de rand van het tandvlees. Door tweemaal per dag goed te poetsen en tandenstokers of flosdraad te gebruiken voor de ruimtes tussen je tanden en kiezen, kan je de ontsteking op tijd bestrijden. Spoel bovendien enkele keren per dag 30 seconden je mond met warm water waarin een halve theelepel zout is opgelost. Zo wordt de ontsteking na de maaltijd schoon gespoeld. Door als tussendoortje rauwe groenten, zoals wortel of selderij te eten, reinig je je gebit nog eens extra.

Gingivitis behandelen

Het kan zijn dat ontstoken tandvlees geen pijn doet en dat je het zelf niet opmerkt. Daarom is het belangrijk om tweemaal per jaar je gebit te laten controleren door de tandarts. Mocht je last hebben van ontstoken tandvlees dat niet door een goede hygiëne vanzelf overgaat, neem dan op tijd contact op met je tandarts. Als de ontsteking namelijk verder gaat, dan kan een ontsteking ontstaan die het kaakbot oplost. Wil je graag advies of een behandeling voor ontstoken tandvlees? Dan helpt Tandartsenpraktijk De Waterval je graag verder!

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!