Sealen van kiezen zorgt voor minder gaatjes bij kinderen

Het behoud van een gezond gebit begint in de kindertijd, en het sealen van kiezen is een effectieve preventieve maatregel die de tandgezondheid van kinderen aanzienlijk kan verbeteren. Ontdek hier waarom het sealen van kiezen een waardevolle stap is in het voorkomen van gaatjes bij kinderen.


Wat is sealen?

Sealen is een tandheelkundige procedure waarbij een beschermend laagje, meestal van plastic, op de kiezen wordt aangebracht. Dit dunne laagje fungeert als een schild dat de kiezen bedekt en hen beschermt tegen de schadelijke effecten van tandplak en bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken.


Voordelen van kiezen sealen bij kinderen

Preventie van gaatjes

Het belangrijkste voordeel van kiezen sealen is de preventie van gaatjes. De groeven en putjes op kiezen zijn vaak moeilijk te reinigen met een tandenborstel, waardoor ze vatbaar zijn voor de ophoping van bacteriën. Sealen vormt een glad oppervlak dat het binnendringen van bacteriën voorkomt en de kans op gaatjes vermindert.

Pijnloze procedure

Sealen is een eenvoudige en pijnloze procedure. Er is geen sprake van boren of verdoving, wat de ervaring voor kinderen minder angstaanjagend maakt. De tandarts brengt simpelweg het beschermende laagje aan op de kiezen.

Langdurige bescherming

Sealen biedt langdurige bescherming. In veel gevallen kan het sealant jarenlang effectief blijven, waardoor kinderen een duurzame barrière hebben tegen gaatjes tijdens hun belangrijke groeiperiode.


Hoe verloopt de procedure?

Reiniging van de kiezen: De tandarts begint met het grondig reinigen van de te behandelen kiezen om ervoor te zorgen dat het sealant goed hecht.

Drogen van de kiezen: De kiezen worden gedroogd om een optimale hechting van het sealant te garanderen.

Aanbrengen van het sealant: Het vloeibare sealant wordt aangebracht op de groeven en putjes van de kiezen.

Uitharding: Het sealant wordt uitgehard met behulp van een speciale lamp, wat resulteert in een stevige beschermende laag.

Bij Tandartspraktijk De Waterval zetten we alles in het werk om de mondgezondheid van kinderen optimaal te bevorderen. Onze expertise in tandheelkunde, gecombineerd met een toegewijd team, maakt het sealen van kiezen een waardevolle en doeltreffende stap.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!