Overbeet

Behandelingen

Contact

Overbeet

Als jouw tanden en kiezen niet in de juiste verhouding staan met jouw kaken, kan er sprake zijn van een overbeet. Overbeet bij volwassenen en bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben en daarnaast zijn er verschillende manieren om overbeet te corrigeren. Een overbeet voor en na een ingreep zal een heel verschil maken en het is dan ook de moeite waard om een beugel voor overbeet te nemen of een kaakoperatie voor overbeet te laten uitvoeren. Een overbeet corrigeren zonder operatie is voor volwassenen ook mogelijk.

Wat is een overbeet?

Een overbeet herken je aan boventanden die veel verder naar voren staan dan de ondertanden. Het kan zijn dat er een kleine afwijking te zien is, maar op het moment dat er ernstige overbeet geconstateerd is, kan dit voor vervelende klachten zorgen. Zo kan het zijn dat kauwen of praten moeizaam gaat en daarnaast kan het zijn dat je het er zelf niet mooi uit vindt zien. Als je een overbeet van voor en na een ingreep vergelijkt, zal het er uiteindelijk veel mooier uit gaan zien.

Waardoor wordt een overbeet veroorzaakt?

Erfelijkheid is een van de belangrijkste oorzaken van overbeet. Daarnaast kan tandenkransen, duimen en het gebruik van een fopspeen lijden tot een afwijking aan jouw gebit. Nu duidelijk is waar het door veroorzaakt kan worden, is het van belang om te weten hoe je overbeet bij volwassenen en kinderen kan corrigeren. Zo kan een overbeet beugel bij volwassenen en kinderen worden aangemeten en is er een operatie mogelijk.

Een overbeet corrigeren: diverse methodes

Voor kinderen zal in de meeste gevallen voor een overbeet een beugel worden aangemeten. In het meest ideale geval krijgen kinderen met een overbeet een beugel als ze tussen de 10 jaar en 14 jaar oud zijn. Daarnaast is een kaakoperatie bij een overbeet een optie. Tijdens deze operatie kan de uitlijning van de kaken worden hersteld. Het kan zijn dat er hierbij kiezen getrokken moeten worden, om ruimte te creëren in de mond. Een kaakoperatie vindt plaats als het gezicht volgroeid is, wat in de meeste gevallen rond de leeftijd van 18 jaar is. Wil je overbeet corrigeren zonder operatie bij volwassenen, dan is een beugel voor overbeet een optie, zoals dit ook bij kinderen toegepast wordt. Het enige verschil is dat een overbeet beugel bij volwassenen vaak langer moet blijven zitten dan bij kinderen.

Neem contact op met tandartsenpraktijk De Waterval

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een overbeet corrigeren of wil je meer weten? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij onze specialisten. Vul het inschrijfformulier in op onze website of bel ons via 036 547 02 70.