Een kroon plaatsen: hoe werkt het?

Heb jij een tand of kies die niet meer te herstellen is door middel van vulling? Dan is het laten plaatsen van een kroon noodzakelijk. Ook kan het zijn dat kronen op implantaten geplaatst worden, op het moment dat jouw echte tand of kies ontbreekt. Er zijn verschillende voor- en nadelen kroon. Zo is het grootste voordeel van een kroon dat er geen chirurgische behandeling hoeft plaats te vinden. Dit is wel het geval als een kroon op een implantaat geplaatst moet worden. In het meest gunstige geval hoeven er geen kronen op implantaten geplaatst worden, maar op de eigen tanden van de patiënt.

Wat is een kroon?

Een kroon is in feite een kunsttand of kies, gemaakt van porselein of metaal, die over jouw eigen tand of kies, of een implantaat, heen gezet wordt. Doordat het met lijm op jouw eigen tand gezet wordt, is het nauwelijks te onderscheiden van een echte tand. Met als resultaat een mooier gebit. Daarnaast zal je merken dat je weer beter kan kauwen na de behandeling. Er wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de volgende soorten kronen en inlays:

  1. CEREC kroon
  2. Porseleinen kroon
  3. Inlays

Een kroon plaatsen: zo werkt het

Het plaatsen van een kroon kan gebeuren op twee verschillende manieren. Ten eerste kan het door een tandtechnieker op maat gemaakt worden, aan de hand van een afdruk van de tand of kies. Er wordt een tijdelijke kroon geplaatst terwijl de afdruk wordt opgestuurd naar het lab. Na drie weken wachten kan de definitieve kroon geplaatst worden. Laat je het doen in een tandartspraktijk? Dan heet het een CEREC kroon. De tand of kies wordt door een tandarts geprepareerd en vervolgens wordt er een scan van gemaakt. Het CEREC apparaat maakt direct een kroon terwijl de patiënt er driekwartier op wacht. Na deze behandeling gaat de patiënt gelijk naar huis met de definitieve kroon.

Als er een implantaat met kroon geplaatst moet worden, kan dit gedaan worden door de tandarts zelf of een specialist. Een behandeling waarbij er een implantaat op een kroon geplaatst wordt kan enkele maanden duren, aangezien eerst een implantaat geplaatst wordt en na een tijd pas de kroon. In sommige gevallen is een implantaat met kroon onvermijdelijk.

Wat kost een kroon?

Het is altijd fijn om, voordat je aan een behandeling begint, te weten wat de kosten gaan zijn. Het is echter lastig om antwoord te geven op deze vraag. De kosten hiervan zijn afhankelijk van verschillende factoren en dit zal dan ook per persoon verschillen. Het is onder andere afhankelijk van het type kroon dat geplaatst moet worden en of er een verzekering is afgesloten. De tandarts kan meer informatie geven over het type kroon dat jij eventueel nodig hebt.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!