De voordelen van fluoride: reiten en mythen

Fluoride is een onderwerp dat vaak wordt besproken in de context van mondverzorging. Sommigen beschouwen het als een wondermiddel voor tandheelkundige gezondheid, terwijl anderen zich zorgen maken over mogelijke risico’s. In deze blog zullen we de voordelen van fluoride, gebaseerd op feiten, onthullen en enkele mythen rondom dit mineraal ontkrachten.


Wat is fluoride?

Fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in verschillende vormen voorkomt, waaronder in de bodem, waterbronnen, en sommige voedingsmiddelen. Het wordt vaak toegevoegd aan tandpasta’s, mondspoelmiddelen en drinkwater, omdat het bewezen effectief is in het voorkomen van tandbederf.

Feiten over fluoride: De tandheelkundige voordelen

  1. Beschermt tegen tandbederf: Een van de meest bekende voordelen van fluoride is het vermogen om tandbederf te voorkomen. Het versterkt het tandglazuur en maakt tanden minder vatbaar voor zuren en bacteriën.
  2. Herstelt vroeg stadium tandbederf: Fluoride kan tandbederf in een vroeg stadium omkeren, zelfs voordat er gaatjes ontstaan. Dit proces wordt re-mineralisatie genoemd.
  3. Veilig bij juiste hoeveelheden: Fluoride is veilig en effectief bij gebruik in de juiste hoeveelheden. Wij als tandartsen passen fluoridebehandelingen toe op specifieke behoeften van patiënten.


Mythen over fluoride: wat is niet waar

  1. Fluoride is giftig: In de juiste hoeveelheden is fluoride niet giftig. Overmatige consumptie kan echter leiden tot fluorose, een aandoening die witte vlekken op de tanden veroorzaakt.
  2. Fluoride is schadelijk voor de gezondheid: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat fluoride in normale hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid.
  3. Natuurlijke alternatieven zijn beter: Hoewel natuurlijke mondverzorgingsproducten populair zijn, zijn ze niet per definitie beter dan fluoridebehandelingen als het gaat om tandheelkundige gezondheid.


Hoe fluoride te gebruiken voor tandheelkundige voordelen

Om te profiteren van de tandheelkundige voordelen van fluoride, kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Gebruik fluoridetandpasta: Kies een tandpasta met fluoride en poets uw tanden tweemaal daags.
  2. Fluoridebehandelingen bij de tandarts: Bezoek uw tandarts voor professionele fluoridebehandelingen, vooral als u een hoog risico loopt op tandbederf.
  3. Volg advies van uw tandarts: Uw tandarts kan u specifieke aanbevelingen doen op basis van uw mondgezondheid. Wilt u meer weten over uw mondgezondheid? Maak dan gerust een afspraak.


Fluoride is een waardevol hulpmiddel voor mondverzorging, dat effectief is gebleken in het voorkomen van tandbederf. De voordelen van fluoride zijn gebaseerd op wetenschappelijke feiten, terwijl veel van de mythen over fluoride geen grond hebben. Door verstandig gebruik te maken van fluoride in uw dagelijkse mondverzorgingsroutine en uw tandarts te raadplegen, kunt u genieten van de tandheelkundige voordelen zonder onnodige zorgen.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!