Cariës, wat is het en hoe is het te voorkomen?

Het is erg belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne om vervelende aandoeningen, zoals cariës, te voorkomen. Cariës in een tand is erg vervelend en moet op tijd worden behandeld. Heb je een beginnend gaatje in een kies? Dan kun je door middel van een goede mondverzorging het proces van tandbederf stoppen. Wil je meer weten over cariës? Lees dan snel verder om antwoord te krijgen op de volgende vragen: hoe ontstaan gaatjes en hoe kun je een gaatje tussen kiezen en gaatjes in tanden voorkomen?

Wat is cariës en hoe ontstaan gaatjes?

Heb je last van cariës, wat ook wel tandbederf wordt genoemd, dan ontstaan er gaatjes in je tanden door de inwerking van zuren. Cariës kan zich bevinden in het glazuur, de buitenzijde, of in de binnenzijde van de tand. Op het moment dat er niks gedaan wordt aan de gaatjes in tanden, kan er een ontsteking ontstaan en kan zacht weefsel, wat zich binnenin tanden en kiezen bevindt, worden afgebroken.

Hoe wordt cariës veroorzaakt?

De meest voorkomende oorzaken van cariës in tanden zijn slechte mondhygiëne en ongezonde eetgewoonten. Eten we voeding met veel suikers, dan worden deze suikers door de bacteriën die in tandplak zitten omgezet tot zuren. Tanden worden door deze zuren aangetast en zorgen voor afbraak. Cariës in een tand komt sneller voor bij oudere mensen, mensen die roken of mensen die veel last hebben van maagzuur of vaak braken.

Tips om cariës te voorkomen

Je kunt een gaatje in een tand of een gaatje tussen kiezen het beste voorkomen door te zorgen voor een optimale mondhygiëne. Hierbij is het van belang om minimaal tweemaal daags te poetsen en daarnaast kun je gaatjes in je tanden voorkomen door regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts. Eventuele tandplak en tandsteen wordt door de tandarts of mondhygiënist verwijderd. Zo voorkom je ernstige ontstekingen en ben je er vroeg bij als er een beginnend gaatje in een kies wordt gevonden. Daarnaast kun je cariës in tanden proberen te voorkomen door risicofactoren te verminderen of weg te nemen, zoals roken.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!