Cariës bij kinderen: een onderschatte infectieziekte

Cariës, oftewel tandbederf, is een tandaandoening die veel voorkomt bij kinderen. Er zijn verschillende redenen waardoor een slecht gebit kan ontstaan. Eén van de belangrijkste oorzaken van een slecht gebit bij kinderen is een slecht eetpatroon. Het nuttigen van eten en drinken met veel suikers kan het gebit aantasten. Maar wat zijn cariës nu precies en hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Wat is cariës?

Op het moment dat je last heb van veel tandplak, kan cariës ontstaan. Cariës zijn gaatjes in tanden of kiezen, die eigenlijk veroorzaakt worden door de bacteriën in tandplak. Je kan gaatjes in tanden of kiezen opmerken doordat het eten van zoete voedingsmiddelen gevoelig is. Ook kan je het merken tijdens het nuttigen van hele koude of warme dranken of maaltijden. Meestal is een beginnend gaatje pijnloos en daarnaast is het vaak met het blote oog niet te zien. Een tandarts kan een wit of donker vlekje zien, wat kan duiden op cariës.

Hoe ontstaat cariës?

Alle suikers die we eten worden door bacteriën omgezet in zuren. Deze zuren lossen het tandglazuur op, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Het zal echter niet meteen tot cariës leiden, aangezien het tandglazuur een zelf herstellend vermogen heeft. Is er geen tijd om te herstellen, als je bijvoorbeeld heel regelmatig veel suikers eet, dan ontstaan er gaatjes. Tanden en kiezen die net zijn doorgekomen, lopen meer risico op cariës. Dit komt omdat het tandglazuur nog niet volledig is uitgehard. Een goede mondhygiëne bij kinderen is daarom erg belangrijk.

Behandelen van cariës bij kinderen

Het is belangrijk om bij een vermoeden van gaatjes in een tand of kies van jouw kind meteen een afspraak te maken bij de tandarts. Tijdens het behandelen van cariës bij een kind verwijdert de tandarts het aangetaste deel van de tand of kies. Vervolgens wordt het met vulmateriaal opgevuld. Als je een afspraak maakt bij de tandarts, zorg er dan voor dat de behandeling van het gaatje niet tijdens de eerste afspraak plaatsvindt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw kind angstig wordt om naar de tandarts te gaan. Aangezien een van de oorzaken van een slecht gebit bij kinderen een slecht eetpatroon is, kan je dit proberen te verbeteren door eet en drink momenten te beperken tot maximaal 6 keer per dag om eventuele tandaandoeningen te voorkomen.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!