Angst voor de tandarts: hoe ermee om te gaan en te overwinnen

Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons delen. Het kan variëren van milde zenuwen tot intense angst die leidt tot het vermijden van tandartsbezoeken. Als jij behoort tot de groep mensen die lijdt aan tandartsangst, ben je niet alleen. In deze blog zullen we bespreken hoe je kunt omgaan met deze angst en manieren om deze te overwinnen, inclusief tandheelkundige angstbehandeling.

Wat veroorzaakt angst voor tandartsbezoeken?

Tandartsangst, ook wel bekend als tandartsfobie, kan verschillende oorzaken hebben. Enkele van de meest voorkomende triggers zijn:

 1. Pijn en ongemak:Veel mensen associëren de tandarts met pijn en ongemak, vooral als ze eerder negatieve ervaringen hebben gehad.
 2. Slechte ervaringen:Een traumatische tandartservaring in het verleden kan leiden tot langdurige angst.
 3. Angst voor controleverlies:Sommige mensen voelen zich angstig bij het idee van in de tandartsstoel liggen zonder controle te hebben over de situatie.
 4. Geluiden en geuren:De geluiden en geuren in een tandartspraktijk kunnen ook bijdragen aan de angstgevoelens.

Schaamte: Mensen schamen zich soms voor de staat van hun gebit als ze lang niet naar de tandarts zijn geweest, wat hun angst verergert.

Hoe kun je omgaan met angst voor tandartsbezoeken?

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om met tandartsangst om te gaan en deze te overwinnen:

 1. Communiceer met je tandarts:Bespreek je angst met je tandarts. Een begripvolle tandarts zal rekening houden met je zorgen en kan een behandelingsplan opstellen dat rekening houdt met je angst.
 2. Zoek een gespecialiseerde tandarts:Sommige tandartsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met angst. Ze gebruiken kalmerende technieken en nemen de tijd om je op je gemak te stellen.
 3. Gebruik ontspanningstechnieken:Diepe ademhaling, meditatie en andere ontspanningstechnieken kunnen je helpen om je angst te verminderen.
 4. Vraag om verdoving:Als pijn een van je grootste zorgen is, vraag dan om lokale verdoving om het ongemak te minimaliseren.


Tandheelkundige angstbehandeling

Voor degenen met ernstige tandartsangst kan professionele behandeling nodig zijn. Enkele veelgebruikte behandelingsmogelijkheden zijn:

 1. Cognitieve gedragstherapie (CGT):CGT helpt je om negatieve gedachten en overtuigingen over tandartsbezoeken te veranderen.
 2. Medicatie:In sommige gevallen kan de tandarts medicatie voorschrijven om je angst te verminderen.
 3. Lachgas:Lachgas wordt in de tandheelkunde vaak gebruikt om patiënten te kalmeren tijdens behandelingen.
 4. Sedatie:Dit omvat diepere vormen van verdoving, zowel mondeling als intraveneus, om je tijdens de behandeling te helpen ontspannen.

Tandartsangst is zeker een uitdaging, maar bij Tandartspraktijk De Waterval begrijpen we deze angst maar al te goed. We willen benadrukken dat het belangrijk is om je mondgezondheid niet te verwaarlozen, zelfs als je last hebt van tandartsangst. Bij Tandartspraktijk De Waterval zijn we er om je te helpen op weg naar een gezond gebit, en we staan klaar om je te ondersteunen in het overwinnen van je angsten. Een van de eerste stappen om met tandartsangst om te gaan, is open communicatie met onze tandartsen. Onze deskundige tandartsen zijn hier om naar je zorgen te luisteren en een behandelingsplan op te stellen dat rekening houdt met je angstniveaus. We willen dat je je op je gemak voelt bij elk bezoek aan onze praktijk.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!