Tandheelkunde en slaap: De impact van slaapapneu

Slaapapneu, een veelvoorkomende slaapstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap, heeft een brede impact op onze gezondheid. Naast de algemene gezondheidseffecten heeft slaapapneu ook gevolgen voor onze mondgezondheid en kan het leiden tot tandheelkundige problemen zoals tandenknarsen. In deze blog zullen we de relatie tussen slaapapneu en mondgezondheid bespreken.

Slaapapneu en mondgezondheid

Slaapapneu heeft een aanzienlijke impact op mondgezondheid, en hier is waarom:

  1. Droge mond: Mensen met slaapapneu ademen vaak door hun mond, wat kan leiden tot een droge mond. Speeksel heeft een beschermende rol in de mond, en een tekort kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen.
  2. Tandvleesontsteking: Slaapapneu is geassocieerd met een verhoogd risico op tandvleesontsteking, wat kan leiden tot gingivitis en parodontitis, ernstige tandvleesproblemen.
  3. Zuurgraad van speeksel: De ademhalingsproblemen bij slaapapneu kunnen de zuurgraad van het speeksel veranderen, wat het tandglazuur kan aantasten en tandbederf kan veroorzaken.

Tandheelkundige problemen bij slaapapneu

Slaapapneu kan tandheelkundige problemen verergeren en veroorzaken, waaronder:

  1. Tandbederf: Door een droge mond en verhoogde zuurgraad kan slaapapneu het risico op tandbederf vergroten.
  2. Tandvleesproblemen: Het verhoogde risico op tandvleesontsteking kan leiden tot ernstige tandvleesaandoeningen.
  3. Tandenknarsen: Sommige mensen met slaapapneu hebben last van tandenknarsen, wat leidt tot slijtage van tandglazuur en kaakpijn.

Slaapstoornissen en tandenknarsen

Naast tandheelkundige problemen kan slaapapneu ook leiden tot tandenknarsen, wat op zichzelf weer schadelijk is voor de mondgezondheid. Tandenknarsen, of bruxisme, treedt op wanneer mensen hun tanden overmatig slijpen of knarsen, meestal ’s nachts tijdens de slaap. Dit kan leiden tot:

  • Slijtage van tandglazuur
  • Gevoelige tanden
  • Kaakpijn en hoofdpijn
  • Gebroken tanden

Slaapapneu verhoogt het risico op tandenknarsen, omdat de ademhalingsproblemen leiden tot ontwaken tijdens de slaap, wat op zijn beurt kan leiden tot het aanspannen van de kaken en tandenknarsen. Slaapapneu heeft een brede impact op onze gezondheid, inclusief mondgezondheid. Het is essentieel om bewust te zijn van de mogelijke tandheelkundige problemen die verband houden met slaapapneu en actie te ondernemen om ze te voorkomen.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!