Tanderosie: de behandeling en het herstel

De buitenste laag van je tanden, het tandglazuur, dient als beschermlaag tegen zuren, suikers en andere invloeden van buitenaf. Het is dan ook belangrijk om er een goede mondverzorging op na te houden. Zo kan je ervoor zorgen dat het tandglazuur als beschermlaag intact blijft en je gebitsproblemen, zoals tanderosie, kan voorkomen. Maar wat is tanderosie precies? En hoe kun je tandglazuur herstellen?

Wat is tanderosie?

Heb jij last van de aandoening tanderosie? Dan is jouw tandglazuur (deels) aangetast en opgelost. De oorzaak hiervan zijn de zuren uit eten, drinken en maagzuur. Er zijn echter meer mogelijke oorzaken van tanderosie. Zo kan het ontstaan door tandenknarsen en het hebben van een droge mond, aangezien speeksel normaal gesproken de pH-waarde in jouw mond neutraliseert. Tandglazuur dient als beschermlaag, wat uiteindelijk helemaal kan verdwijnen. Het kan dan leiden tot ernstige problemen rondom jouw gebit.

Tandglazuur herstellen

Het is mogelijk om tandglazuur te herstellen en dit kan op verschillende manieren. Ten eerste zijn er stappen die je zelf kunt uitvoeren om de slijtage van het glazuur te voorkomen. Zo doe je er goed aan om na het nuttigen van een maaltijd een half uur te wachten voor je jouw tanden poetst. Daarnaast kun je het beste niet te hard poetsen en gebruik maken van een zachte tandenborstel. Drink je na het eten een glaasje melk? Dan worden de zuren in jouw mond geneutraliseerd. Deze kunnen vervolgens geen schade aan de tanden meer aanrichten.

Tandglazuur sterker maken

Probeer de slijtage van het glazuur te voorkomen door gebruik te maken van tandpasta met fluoride. Tandglazuur als beschermlaag is erg belangrijk voor de gezondheid van jouw gebit. Tandpasta met fluoride zorgt ervoor dat het glazuur sterker gemaakt wordt en dat tandglazuur minder oplost. Daarnaast kun je met fluoride tandbederf voorkomen. Met een tandpasta die fluoride bevat verklein je dan ook de kans op gaatjes. Al met al genoeg redenen om nu een fluoridetandpasta in huis te halen!

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!