Speel veilig: Bescherm je gebit bij sportactiviteiten

Sporten is niet alleen leuk, maar het heeft ook talloze voordelen voor onze gezondheid. Of je nu een enthousiaste atleet bent of gewoon af en toe recreatief sport, het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen mogelijke blessures, waaronder tandheelkundige letsels. In deze blog delen we het belang van mondgebitten en hoe je je gebit kunt beschermen tijdens sportactiviteiten.

Het belang van mondgebitten voor sporters

Sporten, vooral contactsporten en activiteiten met hoge impact, kunnen tandheelkundige blessures veroorzaken. Een ongelukkige botsing, een val of een bal op je gezicht kunnen leiden tot tandbreuken, tandverplaatsingen, losse tanden of zelfs het verlies van tanden. Een mondgebit, ook wel bekend als een gebitsbeschermer of sportbitje, is een kunststof hulpmiddel dat je over je tanden draagt om ze te beschermen tegen dergelijke letsel.

Soorten mondgebitten

Er zijn twee hoofdtypen mondgebitten die je kunt gebruiken:

  1. Voorgevormde mondgebitten: Deze worden vaak gebruikt voor recreatieve sporters. Ze zijn verkrijgbaar in standaardmaten en kunnen over je tanden worden geplaatst zonder dat er maatwerk nodig is. Hoewel ze goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar zijn, bieden ze niet de beste pasvorm en bescherming.
  2. Op maat gemaakte mondgebitten: Deze worden op bestelling gemaakt door je tandarts. Ze bieden een perfecte pasvorm omdat ze specifiek zijn aangepast aan jouw tanden en mond. Op maat gemaakte mondgebitten bieden superieure bescherming en comfort, vooral voor sporters die regelmatig en intensief sporten.

Voordelen van het dragen van een mondgebit

Het dragen van een mondgebit tijdens het sporten biedt talloze voordelen:

  1. Bescherming tegen tandheelkundige blessures: Een mondgebit kan het risico op tandbreuken, tandverplaatsingen en tandverlies verminderen door de kracht van een impact te absorberen.
  2. Bescherming van de lippen, wangen en tong: Een goed passend mondgebit kan ook de zachte weefsels in de mond beschermen tegen snijwonden en kneuzingen.
  3. Comfortabel en gemakkelijk te dragen: Op maat gemaakte mondgebitten bieden een comfortabele pasvorm en interfereren niet met je ademhaling of spraak.
  4. Minder kans op kaakblessures: Een mondgebit kan ook helpen bij het absorberen van schokken en impact op de kaak, waardoor het risico op kaakblessures wordt verminderd.
  5. Hygiënisch en duurzaam: Mondgebitten zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen lang meegaan als ze goed worden onderhouden.

Zorg voor je mondgebit

Om ervoor te zorgen dat je mondgebit zijn beschermende functie behoudt, is het belangrijk om er goed voor te zorgen:

  • Spoel het mondgebit na gebruik af met water en maak het regelmatig schoon met milde zeep.
  • Bewaar het mondgebit op een veilige en schone plaats, uit de buurt van direct zonlicht en hoge temperaturen.
  • Controleer het mondgebit regelmatig op slijtage of beschadiging en vervang het indien nodig.

Heb je vragen over mondgebitten of wil je er een laten maken? Neem dan contact op met Tandartspraktijk De Waterval. Ons deskundige team staat klaar om je te helpen met de juiste gebitsbescherming, zodat je met vertrouwen kunt sporten.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!