Slijtage tanden Almere

Het slijten van het gebit is een normaal proces. Iedereen krijgt hier in de loop der jaren mee te maken. In sommige gevallen verloopt de slijtage van tanden sneller dan normaal. Dit noemen we pathologische slijtage. In dit geval worden de tanden en kiezen steeds korter. Bij Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere kunnen we hier iets aan doen. Maak nu een afspraak om je versleten tanden te behandelen.

Problemen bij gebitsslijtage

Slijtage aan het gebit kan zorgen voor pijn bij het eten en drinken. Bijvoorbeeld als je een erg koude of juist erg warme drank drinkt. Of wanneer je voedsel probeert te kauwen.

Als tanden of kiezen slijten, worden ze dunner en korter. In een gevorderd stadium kunnen stukjes tand afbreken. Dit is niet handig bij het eten en ziet er bovendien niet mooi uit.

Behandeling versleten tanden

Slijtage van de tanden kan dus voor vervelende klachten zorgen. Je gebruikt je tanden meerdere keren per dag om te eten, dus is het belangrijk iets aan deze pijnlijke klachten te doen. Niet elke tandartsenpraktijk kan deze klachten verhelpen. Het herstellen van gebitsslijtage is namelijk een vak apart. Tandartsen die slijtage behandelen, hebben hiervoor een aparte opleiding gevolgd. Slijtagetandarts Peter Hermans van Praktijk De Waterval heeft diverse cursussen gevolgd om versleten tanden te behandelen.

De behandeling van versleten tanden kan bestaan uit de volgende twee onderdelen, niet altijd zijn beide nodig.

 1. Advies van de tandarts over het aanpassen van gewoonten met betrekking tot eten, drinken en andere gewoonten die slecht voor het gebit zijn.
 2. Herstel van tanden en kiezen door de tandarts met facings van composiet.

Gebitsslijtage voorkomen

Gebitsslijtage is niet volledig te voorkomen. Wel is er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de slijtage van je tanden tot een minimum te beperken. Slijtage van tanden en kiezen kan mechanisch of chemisch zijn. Bij gebitsslijtage is er meestal niet één enkele oorzaak aan te wijzen. Meestal gaat het om een combinatie van boosdoeners. In elk geval spelen de volgende factoren vaak een rol:

 • Zuurhoudende dranken, zoals frisdrank met koolzuur, vruchtensap of wijn. Te vaak drinken of te lang in de mond houden.
 • Zuurhoudende voeding, zoals zuur fruit, zure snoepjes of zoetzure sauzen. Te vaak eten of teveel kleine hapjes.
 • Harde voeding.
 • Vaak op een dag eten en drinken.
 • Veel maagzuur dat omhoog de mond in komt of vaak overgeven.

Naast deze factoren is er ook nog een aantal gewoonten die we vaak terugzien bij mensen met gebitsslijtage. Deze gewoonten zijn bijvoorbeeld:

 • Nagelbijten.
 • Bijten op objecten zoals pennen.
 • Verpakkingen openmaken met de tanden.
 • Tandenknarsen (bruxisme).
 • Tanden te hard of met een te harde borstel poetsen.
 • Tanden te intensief stokeren of rageren.

Verschillende vormen van slijtage aan de tanden

Er zijn verschillende vormen van tandslijtage te onderscheiden. Hieronder leggen we je uit wat deze termen betekenen:

Attritie

Het tandglazuur slijt doordat tanden of kiezen over elkaar heen schuiven.

Abrasie

Het glazuur raakt beschadigd doordat er teveel druk op uitgeoefend wordt met poetsen.

Abfractie

Een stukje glazuur is afgebroken van de tand of kies.

Demasticatie

Hard tandweefsel slijt door schurende of harde voedingsstoffen.

Erosie

Hard tandweefsel verdwijnt (lost op) door inwerking van zuur door zure voeding of dranken.

Afspraak maken bij Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere

Heb je last van versleten tanden en wil je daar iets aan laten doen? Bij Tandartsenpraktijk De Waterval helpen we je graag aan een mooi en stralend gebit. Maak nu een afspraak met onze slijtagetandarts Peter Hermans.