Het slijten van het gebit is een normaal proces. Iedereen krijgt hier in de loop der jaren mee te maken. In sommige gevallen verloopt de slijtage van tanden sneller dan normaal. Dit noemen we pathologische slijtage. In dit geval worden de tanden en kiezen steeds korter. Bij Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere kunnen we hier iets aan doen. Maak nu een afspraak om je versleten tanden te behandelen.
Slijtage aan het gebit kan zorgen voor pijn bij het eten en drinken. Bijvoorbeeld als je een erg koude of juist erg warme drank drinkt. Of wanneer je voedsel probeert te kauwen.
Als tanden of kiezen slijten, worden ze dunner en korter. In een gevorderd stadium kunnen stukjes tand afbreken. Dit is niet handig bij het eten en ziet er bovendien niet mooi uit.
Slijtage van de tanden kan dus voor vervelende klachten zorgen. Je gebruikt je tanden meerdere keren per dag om te eten, dus is het belangrijk iets aan deze pijnlijke klachten te doen. Niet elke tandartsenpraktijk kan deze klachten verhelpen. Het herstellen van gebitsslijtage is namelijk een vak apart. Tandartsen die slijtage behandelen, hebben hiervoor een aparte opleiding gevolgd. Slijtagetandarts Peter Hermans van Praktijk De Waterval heeft diverse cursussen gevolgd om versleten tanden te behandelen.
De behandeling van versleten tanden kan bestaan uit de volgende twee onderdelen, niet altijd zijn beide nodig.
Gebitsslijtage is niet volledig te voorkomen. Wel is er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de slijtage van je tanden tot een minimum te beperken. Slijtage van tanden en kiezen kan mechanisch of chemisch zijn. Bij gebitsslijtage is er meestal niet één enkele oorzaak aan te wijzen. Meestal gaat het om een combinatie van boosdoeners. In elk geval spelen de volgende factoren vaak een rol:
Naast deze factoren is er ook nog een aantal gewoonten die we vaak terugzien bij mensen met gebitsslijtage. Deze gewoonten zijn bijvoorbeeld:
Er zijn verschillende vormen van tandslijtage te onderscheiden. Hieronder leggen we je uit wat deze termen betekenen:
Het tandglazuur slijt doordat tanden of kiezen over elkaar heen schuiven.
Het glazuur raakt beschadigd doordat er teveel druk op uitgeoefend wordt met poetsen.
Een stukje glazuur is afgebroken van de tand of kies.
Hard tandweefsel slijt door schurende of harde voedingsstoffen.
Hard tandweefsel verdwijnt (lost op) door inwerking van zuur door zure voeding of dranken.
Heb je last van versleten tanden en wil je daar iets aan laten doen? Bij Tandartsenpraktijk De Waterval helpen we je graag aan een mooi en stralend gebit. Maak nu een afspraak met onze slijtagetandarts Peter Hermans.