Search
Close this search box.

Slijtage tanden Almere

Het slijten van het gebit is een normaal proces. Dit wordt ook wel gebitsslijtage genoemd. Iedereen krijgt hier in de loop der jaren mee te maken. In sommige gevallen verloopt de slijtage van tanden sneller dan normaal. Dit noemen we pathologische slijtage. In dit geval worden de tanden en kiezen steeds korter. Bij Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere kunnen we hier iets aan doen. Maak nu een afspraak om je versleten tanden te behandelen.

Problemen bij gebitsslijtage

Slijtage aan het gebit kan zorgen voor pijn bij het eten en drinken. Bijvoorbeeld als je een erg koude of juist erg warme drank drinkt. Of wanneer je voedsel probeert te kauwen.

Als tanden of kiezen slijten, worden ze dunner en korter. In een gevorderd stadium van slijtage van het gebit kunnen stukjes tand afbreken. Dit is niet handig bij het eten en ziet er bovendien niet mooi uit. Een gebitsrestauratie is in sommige gevallen dan ook gewenst om slijtage van je tanden te herstellen.

Behandeling versleten tanden

Slijtage van de tanden kan dus voor vervelende klachten zorgen. Je gebruikt je tanden meerdere keren per dag om te eten, dus is het belangrijk iets aan deze pijnlijke klachten te doen. Niet elke tandartsenpraktijk kan deze klachten verhelpen. Het herstellen van gebitsslijtage is namelijk een vak apart. Tandartsen die slijtage behandelen, hebben hiervoor een aparte opleiding gevolgd. Voorste tanden slijten af? Dat is verleden tijd bij Tandarts Praktijk de Waterval.
De behandeling van versleten tanden kan bestaan uit de volgende twee onderdelen, niet altijd zijn beide haalbaar.

Gebitsslijtage voorkomen

Gebitsslijtage is niet volledig te voorkomen. Wel is er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de slijtage van je tanden tot een minimum te beperken. Slijtage van tanden en kiezen kan mechanisch of chemisch zijn. Bij gebitsslijtage is er meestal niet één enkele oorzaak aan te wijzen. Meestal gaat het om een combinatie van boosdoeners. In elk geval spelen de volgende factoren vaak een rol en kunnen de oorzaak van slijtage aan uw tanden zijn:
De behandeling van versleten tanden kan bestaan uit de volgende twee onderdelen, niet altijd zijn beide nodig.

Verschillende vormen van slijtage aan de tanden

Er zijn verschillende vormen van tandslijtage te onderscheiden. Hieronder leggen we je uit wat deze termen betekenen:

Attritie

Het tandglazuur slijt doordat tanden of kiezen over elkaar heen schuiven.

Abrasie

Het glazuur raakt beschadigd doordat er teveel druk op uitgeoefend wordt met poetsen.

Abfractie

Een stukje glazuur is afgebroken van de tand of kies.

Demasticatie

Hard tandweefsel slijt door schurende of harde voedingsstoffen.

Erosie

Hard tandweefsel verdwijnt (lost op) door inwerking van zuur door zure voeding of dranken.

Veel gestelde vragen gebitsslijtage

Hieronder vind je de meest gestelde vragen die we krijgen bij de praktijk over gebitsslijtage. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder om de slijtage van het gebit te verhelpen.

Hoe voorkom ik gebitsslijtage?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om gebitsslijtage te voorkomen of te verminderen. We zetten een aantal op een rij: 

Voorkom slijtage tijdens het poetsen – Poets je tanden twee keer per dag met een zachte borstel. Hard poetsen is niet nodig. Let erop dat je alle tanden van je gebit even goed poetst. Eet of drink verder ook geen zure etenswaren binnen het uur voordat je gaat poetsen.

Leer verkeerde gewoontes af – Dit kan erg lastig zijn, maar kauwen op een pen of potlood, tandenknarsen en nagelbijten zorgt voor gebitsslijtage. Knars je met je tanden tijdens het slapen? Overleg dan met de tandarts hoe je dat het beste kunt verhelpen.

Slik zure producten meteen door – Hou zure dranken niet te lang in je mond, maar slik het direct door. Dit geldt ook voor zuur eten: kauw er niet te lang op. Zo beperk je de zuurinwerking op je gebit.

Beperk hoe vaak je eet – Veel etenswaren bevatten zuren. Je speeksel beschermt tegen zuur, maar als je de hele dag door (zure) dingen eet, kan je speeksel dat zuur niet langer neutraliseren. Om slijtage (en erosie) te voorkomen, is het beter om drie keer per dag een maaltijd te eten en niet meer dan vier keer een tussendoortje te eten.

Wat doe ik tegen gebitsslijtage?

Afgesleten tanden groeien helaas niet meer aan en tandglazuur herstelt niet. We kunnen echter wel restaureren, bijvoorbeeld met facings. We zorgen ervoor dat je tanden er niet alleen weer goed uitzien, maar ook weer uitstekend functioneren.

Wat is een beschermplaat?

Heb je last van gebitsslijtage, omdat je ’s nachts met je tanden knarst? Als dat zo is, biedt een speciaal op maat gemaakt beschermplaatje je veel hulp. Het plaatje bedekt je tanden en kiezen en zorgt ervoor dat je tanden niet verder slijten door het knarsen. Je hoeft het plaatje alleen ’s nachts te dragen tijdens het slapen. Knarsen doe je vaak onbewust ’s nachts.

Afspraak maken bij Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere

Heb je last van versleten tanden en wil je daar iets aan laten doen? Bij Tandartsenpraktijk De Waterval helpen we je graag aan een mooi en stralend gebit en kun je dan ook terecht voor herstel gebitsslijtage. Maak nu een afspraak met onze slijtagetandarts Peter Hermans voor gebitsrestauratie.

Vragen? Wij helpen je graag verder!