Het plaatsen van implantaten kan worden gedaan in 1 of 2 fasen

Het plaatsen van een implantaat in de mond kan gebeuren op het moment dat er een of meerdere tanden of kiezen in jouw mond ontbreken. Tandheelkundige implantaten zijn als het ware een vervanging van een tandwortel, waar vervolgens een kroon, brug of kunstgebit op wordt geplaatst. Op het moment dat er in jouw mond meerdere naast elkaar gelegen tanden of kiezen missen, dan kan er een brug bevestigd worden. Op een enkele tand of kies wordt in de meeste gevallen een kroon geplaatst.

Hoe ziet een implantaat eruit?

In de meeste gevallen ziet een implantaat eruit als een schroef en is het gemaakt van zirkonium, titanium of een combinatie van beide. Doordat een implantaat in het kaakbot vastgeschroefd wordt, zal het goed blijven zitten en na enige tijd helemaal vastgegroeid zijn. Wanneer er een implantaat in de mond geplaatst wordt, zal dit in de meeste gevallen gedaan worden in 1 fase.

Tandheelkundige implantaten: in één keer plaatsen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een eenfasesysteem implantaat en een 2-fase implantaat behandeling. Het eenfasesysteem implantaat wordt tijdens een enkele behandeling uitgevoerd. Hierbij wordt een deel van het implantaat in het bot vastgezet, terwijl een ander deel boven het tandvlees uit zal steken. Samen vormt het een geheel en er kan na een enkele tijd een kroon op geplaatst worden.

Tweefasensysteem implantaat

Een 2-fase implantaat behandeling bestaat uit twee verschillende fases. Tijdens de eerste fase wordt er in het bot een implantaat geplaatst, wat vervolgens bedekt wordt met tandvlees. Op het moment dat het implantaat is ingegroeid in het bot, vaak na enkele weken, wordt er een opbouw, een abutment, op een implantaat vastgezet. Dit is de tweede fase van de behandeling. Als laatste stap van het tweefasensysteem van een implantaat wordt er een kroon geplaatst op het abutment.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!