Narcose tandarts Almere

Speciaal voor mensen met een (extreme) angst voor de tandarts biedt Tandartsenpraktijk De Waterval de narcose tandarts aan. We kunnen de gehele behandeling onder narcose uitvoeren, waardoor je niets merkt van de behandeling.

 • Begrip voor de angst
 • Gehele behandeling onder narcose of met lachgassedatie
 • Speciaal voor mensen met angst voor de tandarts

Maak een afspraak met de narcose tandarts bij Tandartsenpraktijk De Waterval in Almere.

Angst voor de tandarts

Ongeveer 40% van de mensen in Nederland is bang voor de tandarts, waarvan 12% zelfs extreem angstig is. Dat is problematisch, omdat hierdoor vaak de periodieke controles worden overgeslagen. Van uitstel komt vervolgens afstel en gebitsproblemen worden te laat of helemaal niet behandeld. Dit kan opgehoopte tandplak en gaatjes veroorzaken. In het ergste geval kunnen tanden en kiezen zelfs verloren gaan. Bespaar je dit leed door de behandeling te ondergaan bij de narcose tandarts.

Lichte narcose of lachgassedatie

Bij Tandartsenpraktijk De Waterval kun je kiezen voor een lichte narcose of lachgassedatie. Het lachgas dienen we toe via een masker over je mond en neus. Zodra je het lachgas inademt, word je rustiger en vermindert je angst. Het voordeel is dat je tijdens de behandeling bij bewustzijn blijft en daardoor minder last hebt van bijwerkingen.

Als je zo bang bent dat je helemaal niets van de behandeling mee wilt krijgen, kun je kiezen voor een algehele lichte narcose. Je wordt dan onder begeleiding van een anesthesioloog onder narcose gebracht, waardoor je niets merkt van de behandeling. Via een prik in je hand, onderarm of elleboog brengen we het infuus in. Houd er wel rekening mee dat je volledig nuchter moet zijn voor de behandeling en dat je niet alleen naar huis kunt.

Werkwijze narcose tandarts

1. Medische vragenlijst
Van tevoren vragen we je een medische vragenlijst in te vullen. Deze gebruikt de anesthesioloog om te kijken of je in aanmerking komt voor een behandeling onder narcose.

2. Intakegesprek
Wanneer je door de narcose tandarts behandeld wilt worden, krijg je eerst een intakegesprek. Tijdens dit gesprek voeren we geen behandelingen uit, maar maken we wel foto’s (als er geen recente foto's zijn) en controleren we je gebit. We kijken alleen met een spiegeltje in je mond, je hoeft je dus geen zorgen te maken. Na het bekijken van de foto’s zal de tandarts samen met jou een behandelplan opstellen.

3. Behandeling
Je krijgt de datum van de behandeling door en de exacte tijd geven wij 1 à 2 dagen van tevoren per telefoon aan je door. Je wordt verzocht om 30 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Voordat de narcose tandarts begint met de behandeling zal hij alles eerst rustig met je doornemen. Zo weet je stap voor stap wat er gaat gebeuren. Hier wordt rustig de tijd voor genomen, zodat je zenuwen verminderen. Ben je toch nog te gespannen? Dan hebben we ook nog een rustgevend pilletje. Daarna volgen de narcose of lachgassedatie en de tandartsbehandeling.

4. Na de behandeling
Wanneer de tandarts klaar is met de behandeling onder narcose word je in een rolstoel naar een ruimte gebracht om rustig wakker te worden. Omdat je na de behandeling nog slaperig bent en af en toe kunt wegdommelen is het belangrijk dat er iemand is die je naar huis brengt. Als je hebt gekozen voor lachgassedatie kun je meteen na de behandeling alleen naar huis.

5. Thuis
Zorg dat je na de behandeling onder narcose niet alleen bent en dat je rustig aan kunt doen. We raden het ten zeerste af om de dag van de behandeling zware machines te besturen of voor kleine kinderen te zorgen. Je kunt thuis rustig beginnen met water drinken, maar drink niet meteen grote hoeveelheden. Als dit goed gaat, kun je licht verteerbaar voedsel proberen te eten.

Belangrijk voor behandeling onder narcose

  • Je moet nuchter zijn voor de narcose behandeling, wat betekent dat je maag leeg is wanneer we je onder narcose brengen. Het is belangrijk dat je maag leeg is, omdat de narcose bepaalde reflexen van het lichaam uitschakelt. Wanneer de maag niet leeg is kan er zure maaginhoud in de longen komen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Behandeling voor 12:00 uur – je mag niet meer eten na 00:00 uur de avond van tevoren
Behandeling na 12:00 uur – je mag om 06:00 uur in de ochtend één beschuitje zonder iets erop eten

 • Tot twee uur voor de behandeling mag je alleen water of thee zonder melk en suiker drinken. Vanaf de dag vóór de behandeling mag je geen alcohol drinken, omdat alcohol het bloed verdunt.
 • Minimaal 6 uur voor de behandeling moet je stoppen met roken in verband met het zuurstofgehalte in je bloed.
 • Het is belangrijk dat je geen nagellak of kunstnagels draagt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichamelijke conditie is.
 • Een partiële gebitsprothese moet je van tevoren al verwijderen. Ook make-up, sieraden en piercings in de mond kun je niet dragen tijdens de behandeling.

De behandeling zal niet worden uitgevoerd als blijkt dat je niet de voorschriften hebt nageleefd.

Tarieven narcose tandarts

De kosten voor de behandelingen onder narcose zijn hetzelfde als voor een reguliere behandeling. Daarbovenop komen nog wel de kosten voor de narcose of lachgassedatie. De tarieven voor alle tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Tips om je angst voor de tandarts te verminderen

 1. Praat over je angst met de tandarts. Hierdoor kan hij zich voorbereiden door bijvoorbeeld meer tijd in te plannen. Bespreek ook welke behandelingen gepland staan, zodat je weet wat er gaat gebeuren en waarom.
 2. Spreek met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts stopt. Hierdoor heb je meer controle tijdens de behandeling.
 3. Probeer door middel van ademhalingsoefeningen rustig te worden wanneer je bij de tandarts bent.
 4. Vraag of de tandarts muziek kan afspelen tijdens de behandeling, zodat er wat afleiding is. Neem je eigen oortjes mee als dit niet kan, zodat je naar je eigen muziek kunt luisteren.

Veelgestelde vragen over de narcose tandarts

Vanaf welke leeftijd kun je behandeld worden onder narcose?

Vanaf 6 jaar kun je onder narcose behandeld worden.

Hoelang duurt de behandeling?

Hoelang de behandeling duurt hangt af van wat de tandarts moet doen tijdens de behandeling.

Hoelang duurt het voordat de narcose uitgewerkt is?

Wij maken gebruik van kortwerkende middelen, dus een lange uitslaapperiode is niet nodig. Doorgaans ben je binnen een uur weer wakker en kun je naar huis.

Moet ik oppassen met mijn eigen medicatie?

Dit hangt af van welke medicatie je gebruikt. Als je bloedverdunners slikt, is het handig om hiermee een paar dagen voor de behandeling te stoppen. Als je hartmedicatie gebruikt, moet je met je huisarts bespreken of je onder narcose behandeld mag worden.

Kan ik na de behandeling weer alles doen?

Je moet er rekening mee houden dat je na de behandeling rustig aan moet doen. Je kunt je nog slaperig en duf voelen. Ons advies is dat je ook de volgende dag vrij neemt van werk, zodat je goed kunt herstellen.

Zijn er bijwerkingen van de anesthesie?

Je kunt je thuis nog een beetje duf en slaperig voelen van de anesthesie. Ook kun je een kriebelig of pijnlijk gevoel achter in je keel hebben, dit komt door het buisje dat tijdens de behandeling in je keel zit. Deze irritatie verdwijnt vanzelf. Door het infuus krijg je misschien een blauwe plek op je arm, deze verdwijnt ook vanzelf.

Afspraak maken voor de narcose tandarts in Almere

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op door te bellen naar 036 547 02 70. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur. Ben je nog niet eerder in onze praktijk geweest? Schrijf je eenvoudig online in.

 • Openingstijden:

  Maandag07.00 - 21.00 uur
  Dinsdag07.00 - 21.00 uur
  Woensdag07.00 - 21.00 uur
  Donderdag07.00 - 21.00 uur
  Vrijdag08.00 - 17.00 uur
  Zaterdag08.00 - 17.00 uur

 • Contactgegevens

  Tandartsenpraktijk De Waterval
  Houtstraat 70
  1363 BD Almere
  036 547 02 70
  receptie@praktijkdewaterval.nl