Op het moment dat er een infectie of ontsteking ontstaat in de wortel van een tand, ontkom je niet aan het ondergaan van een wortelkanaalbehandeling. Er zijn echter meer redenen waarom een tandarts of specialist bij jou een wortelkanaalbehandeling wilt uitvoeren. Heb jij last van een lekkende vulling of enige vorm van tandbederf? Ook dan kan deze behandeling plaatsvinden. Ben je benieuwd wat het verloop van een wortelkanaalbehandeling is en waarom dit nodig is? Lees dan snel verder!
Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt een zacht weefsel, genaamd pulp, uit een kies of tand verwijderd. Dit is het binnenste deel van een kies of tand, wat zich onder het glazuur van jouw tanden bevindt. Dit zachte weefsel bevat zenuwen, bloedvaten en bindweefsel, die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een tand. Het kan echter zo zijn dat de zenuw beschadigd raakt door bacteriën, met als gevolg een mogelijke infectie of ontsteking. Een wortelkanaalbehandeling verhelpt dit probleem.
Waarom heb je een wortelkanaalbehandeling nodig?
Wanneer er sprake is van een ontstoken wortelkanaal, kan je last hebben van verschillende symptomen. Zo kan je hevige pijn ervaren, maar ook tandbederf wanneer het tandbederf de pulpakamer heeft bereikt dan is een wortelkanaalbehandeling nodig en gezwollen tandvlees passen bij een infectie of ontsteking. Het kan echter ook zo zijn dat je geen pijnklachten ervaart. Dit is het geval op het moment dat de zenuw in de aangedane wortel al is afgestorven. Aangezien je deze symptomen zo snel mogelijk wilt verhelpen, kan je een wortelkanaalbehandeling krijgen. Doe je dit niet, dan kan de pijn verergeren en kan er zelfs een abces ontstaan.
Verloop wortelkanaalbehandeling: zo werkt het
Om ervoor te zorgen dat een wortelkanaalbehandeling op de juiste manier wordt uitgevoerd, zijn er een aantal specifieke stappen tandartsen en specialisten volgen:
- Voorafgaand aan de behandeling is een plaatselijke verdoving wortelkanaalbehandeling gebruikelijk. Op het moment dat de zenuw al volledig is afgestorven, is de verdoving wortelkanaalbehandeling niet noodzakelijk.
- Vervolgens wordt er door de endodontoloog een opening gemaakt in de kies of tand. Dit gebeurt met een boor.
- Er worden speciale, kleine vijltjes gebruikt om het ontstoken weefsel (de zenuw) te kunnen verwijderen.
- Wanneer het ontstoken weefsel de zenuw is verwijderd, wordt er gespoeld met een desinfecterend middel. In de meeste gevallen is dit een verdunde chlooroplossing.
- Daarna zal de endodontoloog de kies of tand opvullen met rubberen stiftjes.
- De kies of tand wordt gevuld met een vulling, om het mooi af te werken. Hierdoor sluit het kanaal en zal er niet snel een nieuwe ontsteking plaatsvinden.
- Je kan na de wortelkanaalbehandeling meteen naar huis en de hevige klachten zullen snel verdwijnen.