Gebitsslijtage: een toenemende volksziekte

Onze tanden zijn ons visitekaartje. Toch ontkom je niet altijd aan slijtage van de tanden. Met name in de rijkere landen heeft ongeveer 10% van de mensen last van een bovenmatige slijtage van het tandweefsel. Ook bij veel jongeren is er sprake van een toenemend probleem. Wat zijn de oorzaken en behandeling van gebitsslijtage? En hoe kan je door middel van preventieve maatregelen problemen voorkomen?

Verschillende oorzaken van gebitsslijtage

Zure voeding en zure drankjes smaken lekker, maar kunnen op sluipende wijze zorgen voor tanderosie. Nuttig dus zo min mogelijk frisdrank of alcohol en eet fruit in één keer op. Een van de oorzaken gebitsslijtage kan zijn dat je steeds kleine hapjes of slokjes van zure producten neemt of het product te lang in de mond houdt. De inwerking van het zuur tast dan het tandglazuur aan. Wacht na het gebruik van zuren in ieder geval een uur met poetsen, omdat je het glazuur anders wegpoetst. Het beste is om je tanden twee keer per dag zachtjes te poetsen om groeven en blootliggende tandhalzen te voorkomen. Een andere oorzaak van gebitsslijtage kan zijn dat je tijdens je slaap tandenknarst.

Onderzoek en behandeling van gebitsslijtage

Gebitsslijtage veroorzaakt vaak pijn of ongemakken. Zo kan het kauwen van voedsel lastiger worden. Heb je een behandeling nodig? Dan inspecteert de tandarts je gebit en stelt vragen over je eet- en poetsgewoonten. Het behandelplan dat hij of zij voorstelt omvat informatie over het voorkomen van verdere slijtage. Wanneer je tanden en kiezen versleten zijn, kan je kiezen voor een behandeling met composiet of porselein. In het geval van tandenknarsen maakt de tandarts ook vaak een bitje.

Maatregelen tegen gebitsslijtage

Voor een gezond gebit is het belangrijk om tweemaal per dag rustig de tanden poetsen met een zachte borstel. Tandenstokers en ragers hoef je slechts eenmaal per dag te gebruiken. Beperk ook het aantal eet- en drinkmomenten tot drie maaltijden en vier tussendoortjes per dag. Nadat je een energiedrankje, cola, sapje of fruit hebt genuttigd, kan je melk, water of een stukje kaas nemen. Hiermee beperk je de invloed van de zuren. Wil je graag de beste maatregelen tegen gebitsslijtage nemen? Bij Tandartsenpraktijk De Waterval nemen we graag de tijd voor een gesprek en het bekijken en behandelen van je gebit.

Meer weten of een afspraak maken bij een van onze specialisten?
Kom in contact met onze tandartspraktijk Almere!